top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Jak začít se saunováním? Přehledný manuál pro saunové nováčky

Aktualizováno: 8. 8.


Saunování je skvělý způsob, jak se uvolnit a zároveň udělat něco pro své zdraví. Možná jste o jeho blahodárných účincích slyšeli, ale zatím jste neměli odvahu saunování vyzkoušet na vlastní kůži. Nebojte se, nejste v tom sami! Tento článek vás provede vším, co potřebujete vědět, abyste si saunu opravdu užili, a pomůže vám překonat počáteční nejistoty.



Saunování nabízí celou řadu výhod, které přispívají k našemu fyzickému i psychickému zdraví. A s čím vám pravidelné saunování pomůže?


Detoxikace organismu

Saunování pomáhá zlepšit krevní oběh a podporuje proces detoxikace těla. Během saunování se toxiny přemísťují z tkání do krevního oběhu, odkud jsou následně transportovány do jater. V játrech dochází k jejich přeměně na látky, které jsou poté bezpečně vyloučeny z těla.


Posílení imunitního systému

Saunování totiž zrychluje oběhovou soustavu člověka, buňky distribuují více kyslíku, imunitní systém startuje tvorbu bílých krvinek, které jsou v těle zodpovědné za boj s viry, infekcemi a eliminaci patogenů.



Zlepšení krevního oběhu

Teplo v sauně způsobuje rozšiřování cév, což zlepšuje krevní oběh a přispívá k lepšímu prokrvení celého těla.


Úleva od stresu

Teplo generované saunou stimuluje tělo k produkci endorfinů, což jsou hormony, které přirozeně přináší pocit štěstí. Tyto “hormony štěstí” mají silné protistresové účinky a pomáhají zlepšovat náladu a snižovat pocity úzkosti a deprese.


Rychlejší regenerace svalů

Rány se vám budou lépe hojit, když budete v psychické pohodě. Dobré jídlo, oblíbená hudba i saunování – to vše má pozitivní vliv na lidskou psychiku. Člověk se v sauně uvolní, zbaví se stresu i nervozity. Bezprostředně po saunování můžete cítit mírnou únavu, kterou ale vystřídá příval energie.


Která sauna je pro vás ta pravá?

Saunování není jen o jednom typu sauny. Každý typ sauny nabízí trochu jiný zážitek, takže je důležité najít tu, která vám bude nejvíce vyhovovat.


Finská sauna

Finská sauna je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších typů saun, který je ceněn pro své blahodárné účinky na tělo i mysl. Je to prostor obložený dřevem, kde se teplota pohybuje mezi 80 a 100 °C a vlhkost vzduchu je relativně nízká, obvykle mezi 10 a 20 %. Hlavním zdrojem tepla jsou kamna s lávovými kameny, které se polévají vodou, což vytváří charakteristickou páru a teplo. Finská sauna je ideálním místem pro relaxaci a regeneraci. Pravidelné saunování pomáhá detoxikovat tělo, zlepšuje prokrvení končetin a pokožky, a posiluje imunitní systém. Navíc je účinná v boji proti alergiím a přispívá k celkovému zlepšení zdraví.



Pokud si nejste jisti, která sauna je pro vás ta pravá, zkuste je vyzkoušet postupně. Navštivte saunové centrum, kde si můžete vyzkoušet více druhů a zjistit, která sauna vám přináší největší pohodlí a relaxaci.

Parní sauna

Parní sauna je typ sauny, kde se teplota pohybuje kolem 45 °C, což je výrazně nižší teplota než ve finské sauně. Klíčovým rozdílem je však vysoká vlhkost vzduchu, která dosahuje téměř 100 %. Tato kombinace má pozitivní vliv na dýchání, protože vlhký vzduch v kombinaci s teplem pomáhá uvolňovat hleny a usnadňuje odkašlávání. Díky těmto vlastnostem je parní sauna ideální pro osoby trpící respiračními problémy, jako je astma nebo chronický kašel.

Parní sauna také přináší úlevu lidem s revmatoidní artritidou. Teplý a vlhký vzduch pomáhá uvolňovat svaly a klouby, zmírňuje ztuhlost a zlepšuje pohyblivost. Kromě toho je parní sauna skvělou volbou pro ty, kteří trpí migrénami, protože pomáhá uvolnit napětí a zmírnit bolest hlavy.


Tropická sauna

Tropická sauna vytváří prostředí připomínající tropické oblasti s vysokou vlhkostí vzduchu a příjemně teplým klimatem. Teplota se v této sauně pohybuje mezi 50 a 60 °C, což je ideální pro ty, kteří preferují nižší teploty, ale chtějí si užít blahodárné účinky saunování. Díky své mírné teplotě a vysoké vlhkosti je tropická sauna skvělou volbou pro astmatiky a osoby s dýchacími potížemi. Může být také prospěšná pro lidi s vysokým krevním tlakem, protože poskytuje relaxační a přitom osvěžující zážitek bez nadměrného zatížení organismu.





Co očekávat během saunování?

Pokud se chystáte do sauny poprvé, zde je několik tipů, jak na to:

Délka pobytu

V sauně byste měli zůstat 8–15 minut. Důležité je poslouchat své tělo. Pokud se začnete cítit nepříjemně nebo přehřátě, saunu okamžitě opusťte.



Pauzy

Mezi jednotlivými cykly si dopřejte pauzu na zchlazení. Využijte studenou sprchu nebo bazének a odpočívejte alespoň 10–15 minut. Tento čas umožňuje tělu obnovit rovnováhu a maximálně využít blahodárné účinky saunování.

Počet cyklů

Začátečníci by měli zkusit dva až tři cykly saunování. Jakmile si zvyknete, můžete počet cyklů postupně navyšovat.


Bezpečnost na prvním místě

Hydratace

Pijte hodně vody před, během a po saunování. To pomáhá předejít dehydrataci, která je v sauně častá.

Zdravotní problémy

Pokud máte nějaké zdravotní potíže, jako jsou srdeční choroby nebo vysoký krevní tlak, konzultujte saunování s lékařem předem.

Sledování tělesné reakce

Pokud se cítíte slabí, závratě nebo máte jiné nepříjemné pocity, okamžitě saunu opusťte.



239 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page