top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Saunování a jeho vliv na psychické zdraví


Deprese je závažné duševní onemocnění, které postihuje miliony lidí po celém světě. Symptomy mohou zahrnovat hluboký smutek, ztrátu zájmu o dříve oblíbené činnosti, únavu a problémy se spánkem. Hledání efektivních způsobů, jak zmírnit příznaky deprese, je klíčové pro zlepšení kvality života postižených osob. Jednou z metod, která získává na popularitě, je saunování, které může mít pozitivní vliv na psychické zdraví.


Deprese a její příznaky

Mezi běžné příznaky deprese patří hluboký smutek nebo pocit prázdnoty, snížená energie a únava, potíže s koncentrací, změny v chuti k jídlu a spánkových návycích, a pocit beznaděje nebo bezcennosti. Tyto příznaky mohou výrazně ovlivnit každodenní život a schopnost fungovat v běžných situacích.



Výzkumy a studie

Výzkumy ukazují, že pravidelné saunování může vést ke zvýšení pocitu pohody a snížení úzkosti, zlepšení nálady a celkového psychického stavu a snížení hladiny stresu. Jedna ze studií publikovaná v JAMA Psychiatry zjistila, že hypertermická terapie, kterou zahrnuje i saunování, může výrazně zlepšit symptomy deprese.

Saunování může ovlivnit deprese několika způsoby. Zvýšení tělesné teploty během saunování vedou k uvolnění napětí ve svalech a zvýšení krevního oběhu. Saunování také stimuluje produkci endorfinů, hormonů štěstí, které zlepšují náladu. Dále zvyšuje hladinu BDNF (brain-derived neurotrophic factor), který podporuje růst nervových buněk a zlepšuje kognitivní funkce. Pravidelné návštěvy sauny také pomáhají snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu, což může vést k celkovému snížení stresu a úzkosti.




Praktické tipy pro saunování

Pro maximální využití přínosů saunování pro psychické zdraví je vhodné saunu navštěvovat pravidelně aspoň jednou týdně. Ideální délka pobytu v sauně se pohybuje od 10 do 15 minut, vždy ale poslouchejte své tělo a nepřepínejte se.


Saunování jako součást komplexní terapie

Saunování by mělo být považováno za doplněk k tradiční léčbě deprese, jako jsou terapie a léky. Konzultace s odborníkem je klíčová pro určení nejvhodnější léčby.



Saunování nabízí zajímavou a přístupnou možnost, jak zmírnit příznaky deprese a zlepšit celkové psychické zdraví. Pravidelné saunování může přinést mnoho výhod, ale je důležité si uvědomit, že nejde o náhradu za odbornou léčbu.

66 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page