top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Osm pravidel saunování


Saunování je skvělý způsob, jak si odpočinout a podpořit své zdraví. Pobyt v sauně má řadu pozitivních účinků na tělo i mysl, od uvolnění svalů až po zlepšení krevního oběhu. Aby byl zážitek z saunování příjemný a zdraví prospěšný nejen pro vás, ale i pro ostatní návštěvníky, je důležité dodržovat určitá pravidla. Následující rady vám pomohou se správně chovat v sauně a užít si tento relaxační rituál naplno.


1. Nepodceňte přípravu

Před vstupem do sauny je důležité dodržet několik základních kroků. Než se vydáte do sauny, vždy se osprchujte a důkladně omyjte mýdlem. Tento krok není jen otázkou hygieny, ale také napomáhá lepšímu otevření pórů a účinnějšímu pocení. Po sprše se důkladně osušte, aby vaše tělo mohlo začít efektivně regulovat teplotu již od prvního okamžiku saunování.

Do sauny je ideální přinést si dva ručníky – jeden na sezení a druhý na osušení po sprše. Na všech pobočkách Saunia vám ale osušku i prostěradlo, kterým se můžete v sauně zakrýt, zapůjčí zdarma. Pamatujte také na to, že sauna je bezplavkovou zónou.



2. Respektujte ostatní

Sauna je místem odpočinku a relaxace, a proto je nezbytné respektovat ostatní návštěvníky. To znamená udržovat klid a ticho, protože hlasitý rozhovor může narušit atmosféru relaxace. Respektujte také osobní prostor ostatních návštěvníků.


3. Nepřeceňujte své síly

Doba, kterou byste měli strávit v sauně, závisí na vašem individuálním stavu a zkušenostech s saunováním. Obecně platí, že byste neměli být v sauně déle než 15 minut. Pokud jste v sauně poprvé, začněte s kratší dobou, poslouchejte své tělo – pokud se začnete cítit nepohodlně, saunu opusťte a odpočiňte si.

Ideální je absolvovat tři saunové cykly s přestávkami na ochlazení a odpočinek.


Tip: Pokud se saunou teprve začínáte, zvolte k odpočinku nižší lavice. 

4. Dýchejte

Nejlepší poloha v sauně závisí na individuálních preferencích a zdravotních potřebách, ale obecně se doporučuje ležet nebo sedět v pohodlné pozici, která umožňuje rovnoměrné prohřívání těla. Ležení na zádech může být ideální pro relaxaci a uvolnění svalů, protože teplo působí rovnoměrně na celé tělo. Sedět s nohama na lavici v úrovni srdce zase pomáhá udržet stabilnější tělesnou teplotu a podporuje lepší krevní oběh.




5. Použijte osušku a prostěradlo

Používání ručníků a prostěradel v sauně není jen otázkou pohodlí, ale také hygieny. Vždy si sedněte nebo lehněte na prostěradlo tak, abyste zabránili kontaktu potu s lavicemi.

Podložka nebo ručník také pomáhají udržet povrchy sauny suché a čisté, což je obzvlášť důležité v prostředí, kde se střídají různí lidé.


6. Respektujte nastavenou teplotu a vlhkost

V sauně je důležité respektovat nastavené teploty a vlhkost. Pokud máte možnost přilévat vodu na kameny, dělejte to s rozvahou. Příliš mnoho vody může způsobit náhlý nárůst vlhkosti, který nemusí být příjemný všem přítomným.





7. Zchlaďte se

Po odchodu ze sauny je nezbytné tělo řádně ochladit. Studená sprcha nebo ponoření do ochlazovacího bazénu pomáhají uzavřít póry a zklidnit tělo po horkém prostředí. Ochlazování by mělo být postupné, začněte od nohou a postupujte směrem k hlavě. Po ochlazení je vhodné odpočívat a dopřát tělu čas na regeneraci před dalším saunovým cyklem. Tento odpočinek je stejně důležitý jako samotné saunování.


8. Hydratace a strava

Před, během a po saunování je důležité udržovat dostatečnou hydrataci. Pití čisté vody nebo minerálních vod pomůže tělu doplnit ztracené tekutiny a minerály. Vyhněte se konzumaci alkoholu nebo těžkých jídel před návštěvou sauny, protože by to mohlo zatížit vaše tělo a snížit účinnost saunování.






257 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page