top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Nakopněte imunitu pravidelným saunováním


Podzim je tady, a s ním přichází nejen kouzelné barevné proměny přírody, ale také chladnější dny, které s sebou nesou vyšší riziko nachlazení. Právě v tomto období je naše imunita vystavena zvýšené zátěži, a proto je vhodné hledat způsoby, jak ji posílit a připravit na nadcházející měsíce. A jedním z osvědčených prostředků, který vám pomůže zůstat zdraví, je pravidelné saunování.


Možná jste už o benefitech sauny slyšeli, ale věděli jste, že sauna nejenže posiluje vaši imunitu, ale také zlepšuje náladu, snižuje stres a podporuje celkovou regeneraci těla? Sauna je ideálním místem, kde můžete kombinovat relaxaci s prevencí nemocí a připravit své tělo na změny počasí. Pojďme se podívat, proč byste měli začít chodit pravidelně do sauny právě teď, když teploty začínají klesat.





Benefity saunování pro imunitu


Podpora cirkulace krve

Jedním z hlavních přínosů sauny je zlepšení cirkulace krve. Vysoké teploty v sauně rozšiřují krevní cévy, což umožňuje zvýšení průtoku krve v celém těle. Tento proces má zásadní vliv na přenos kyslíku a živin do jednotlivých tkání a orgánů. Lepší krevní oběh také napomáhá při odstraňování toxinů z těla, což je klíčové pro udržení zdravého imunitního systému.


Produkce bílých krvinek

Věděli jste, že saunování může pomoci stimulovat produkci bílých krvinek? Během pobytu v sauně tělo reaguje na zvýšené teploty tím, že začne produkovat více bílých krvinek – klíčových složek imunitního systému. Tyto buňky hrají důležitou roli v boji proti bakteriím, virům a dalším patogenům. Pravidelné saunování tak může pomoci vašemu tělu rychleji a efektivněji reagovat na infekce.




Podpora dýchacích cest

Chladné počasí často přináší s sebou problémy s dýchacími cestami, jako je kašel, rýma nebo ucpaný nos. Sauna vám může pomoci zmírnit tyto potíže. Horký vzduch v sauně zvlhčuje a uvolňuje dýchací cesty, čímž zlepšuje jejich funkci a snižuje riziko infekcí dýchacích cest. Pro ty, kdo trpí častými záněty průdušek nebo astmatem, může být pravidelná návštěva sauny zvlášť prospěšná.

Víte, že... Studie z roku 2018 uvádí, že lidé, kteří navštěvovali saunu 2-3krát týdně, měli v průměru o 20 % nižší hladiny kortizolu (hormonu stresu) ve srovnání s těmi, kteří saunu navštěvovali méně často nebo vůbec?

Odbourávání stresu

Stres je jedním z největších nepřátel imunitního systému. Vysoké hladiny stresu mohou oslabit naši schopnost bránit se proti nemocem. Pravidelné návštěvy sauny však mohou pomoci snížit hladinu stresových hormonů, jako je kortizol, a podpořit celkovou psychickou pohodu. Relaxace v sauně poskytuje čas na odpočinek a uvolnění, což má pozitivní dopad nejen na vaši mysl, ale i na fyzické zdraví.

15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page