top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Místa ve světě, která mají co říct k historii saunování


Saunování je skvělý způsob, jak si odpočinout, posílit zdraví a užít si chvíle klidu. Tato praxe má hluboké historické kořeny a je již po staletí využívána různými kulturami po celém světě. Pojďte se s námi podívat na klíčová místa po celém světě, která hrají důležitou roli v historii saunování.


Římské lázně

Římské lázně, nebo „thermae“, byly centrem společenského života ve starověkém Římě. Lázně nabízely různé relaxační místnosti, jako caldarium (horká místnost), tepidarium (vlažná místnost) a frigidarium (studená místnost). Tyto lázně sloužily nejen k očistě těla, ale také jako místo setkávání, odpočinku a společenských aktivit. Architektonické zpracování a technologie, jako hypokaust, představovaly vrchol římského inženýrství.


Japonský onsen

Onseny jsou japonské termální prameny, které mají dlouhou historii sahající až do starověku. Díky vysokému obsahu minerálů v těchto pramenech jsou ceněny hlavně pro své léčivé účinky. Tradiční japonské onseny se nacházejí v malebných přírodních lokalitách a jsou obklopeny krásnou krajinou, což přidává na jejich terapeutickém účinku. Moderní onseny se nacházejí i ve městských oblastech, ale stále si uchovávají tradiční prvky, jako je oddělené koupání podle pohlaví a rituály očisty.




Mexický temazcal

Mexický temazcal je tradiční parní lázeň původních obyvatel Mexika, která kombinuje fyzické, duševní a duchovní aspekty. Tato malá kupolovitá stavba z cihel nebo kamene s nízkým stropem využívá zahřáté kameny, které se polévají vodou smíchanou s léčivými bylinami, čímž se vytváří horká pára. Tento proces detoxikuje tělo, zlepšuje krevní oběh a uvolňuje stres. Rituály v temazcalu, vedené šamanem nebo duchovním vůdcem, mají hluboký duchovní význam a podporují sebereflexi, spojení s přírodou a předky, symbolizují návrat ke kořenům a představují proces znovuzrození a očisty.


Typický mexický temazcal


Ruská banja

Ruská banja, tradiční parní lázeň, má své kořeny ve starověkých slovanských tradicích. Tyto lázně jsou typicky umístěny v dřevěných chatkách a skládají se ze tří hlavních částí: parní místnosti, mycí místnosti a odpočívárny. Charakteristickým prvkem banji je použití březových větví, známých jako venik, které se používají k masáži a stimulaci pokožky. Banja nabízí zdravotní benefity podobné jiným typům saun, jako je podpora krevního oběhu, detoxikace a posílení imunitního systému.





Historie saunování je rozmanitá a fascinující, každá kultura přispěla svými jedinečnými tradicemi a rituály, které reflektují její hodnoty a zvyklosti. Dnes je saunování ceněno nejen pro své relaxační a společenské přínosy, ale i pro prokazatelné zdravotní výhody, jako jsou zlepšení imunitního systému, podpora krevního oběhu a detoxikace těla. Návštěva historických saunovacích míst nabízí cenný vhled do minulosti a umožňuje hlubší pochopení, jak se vyvíjely se v průběhu staletí.





24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page